Tisztelt Kertész Kollégák!

A Saint-Gobain CULTILENE cég kilenc különböző típusú termesztőtáblát kínál a zöldség- és dísznövénytermesztő üzemeknek. Ezeket ismertetnénk most röviden:

Cultilene X-fibre slabs

Cultilene® X-fibre® táblák: Ezek a táblák a világpiacon egyedülálló szerkezetűek. Néhány versenytársunk – kissé megmosolyogtató – állításával ellentétben, a kőzetgyapot szálak e táblákban nem ferdén állnak, hanem a tér minden irányában, egységes, egymásba kapcsolódó szerkezetet alkotva. A gyártási eljárás különleges, szabadalom védi, így e technológiát egyetlen versenytársunk sem használhatja. Az X-fibre tábláknak sok előnye van. Ezek közül a legfontosabbak, a nagyon gyors reakció, a rendkívüli stabilitás, a gyökér számára alacsony ellenállás (emiatt látható kevés gyökér a tábla felszínén, hiszen a gyökerek a tábla belsejében vannak), a nagyon magas oxigén kapacitás és a legpontosabb szabályozhatóság.

Cultilene® MaXXima® tábla: A legnagyobb vízkapacitású X-fibre tábla. A piacon egyedülálló vízkapacitása van, ugyanakkor kiemelkedő reaktivitást is nyújt. Biztonságos X-fibre tábla a meleg éghajlatú területekre, közepes és alacsonyabb technológia szintű termesztőberendezésekhez. Nagy nyári melegekben e tábla képes legjobban mérsékelni az időjárás növényekre gyakorolt negatív hatását.

Cultilene® EXXelent® tábla: A legújabb feljesztésű X-fibre tábla, a legideálisabb választás a magyar éghajlatra, modern termesztőberendezésekhez. Képességéről annyit, hogy egy versenytárs legjobb táblájához képest több, mint 3 kg/m2 éves terméstöbbletet biztosított 2012-ben, egy nagy magyar kertészetben, teljesen azonos körülmények között, 1,5 illetve 2,0 ha felületen úgy, hogy a kezelés a másik táblához volt igazítva, mivel évek óta azt használták.

Cultilene® OptimaXX® tábla: egy fokkal szárazabb, mint az EXXelent, visszanedvesíthetősége szintén nagyon egyszerű, nedvességtartalom tartománya 80 és 49 % közötti. Optimális választás lehet új, nagy légterű, nagyon jó minőségű termesztőberendezésekhez. Megfelelő öntözési kapacitást és komoly szakértelmet igényel, ugyanakkor – különösen korai időszakban – még nagyobb hozamot lehet vele elérni.

Cultilene® ReaXXion® tábla: E tábla a Cultilene X-fibre sorozat legszárazabb tagja. Rendkívül reaktív tábla, Magyarországra egyenlőre nem ajánlott.

Fontos: minél nagyobb a puffer az öntözőrendszerben, annál szárazabb – és ezáltal reaktívabb – termesztőtáblát tudunk használni. Ez fordítva is igaz, tehát ha az öntözőrendszerünk a szűk keresztmetszet, egy nagyobb vízkapacitású tábla alkalmazásával csökkenthetjük a nyári időszak öntözési krízishelyzeteinek negatív hatásait. Természetesen az optimális X-fibre tábla megválasztásában is tudunk szakmai segítséget nyújtani. – (lásd: Cultilene Framework lentebb)

Cultilene® Gradient tábla: E tábla Cultilene Exact AIR® néven kerül forgalomba. Olyan különleges kialakítású, amelyet szintén egyetlen versenytársunk sem tud előállítani. Úgynevezett MULTILAYER tábla, amely sűrűsége folyamatosan!!! csökken fentről- lefelé. Ez a technológia biztosítja mindazt az előnyt, amit a kétrétegű táblák nyújtanak, anélkül, hogy kialakulnának benne szárazabb foltok és nehezítené a táblán belüli függőleges vízmozgást. A technológia előnyei közé tartozik a nagyon egyenletes gyökérképződés, és ezáltal a magas gyökértömeg, ami biztos alapot ad a növényt érő stresszhatásokkor. Azonban szükséges kiemelni, hogy egy vízszintes szálszerkezetű táblával nem lehet olyan reaktivitást elérni, mint egy azonos sűrűségű X-fibre táblával. A Cultilene Exact AIR® nagyon egyenletes szerkezetű, könnyen irányítható, ugyanakkor a magasabb magyarországi nyári klímára is elegendő vízkapacitással rendelkező tábla, új típusú nedvességszabályzó adalékkal készül. A kiforrott gyártási technológia és a rendkívül szigorú minőség-management biztosítja a legmagasabb minőséget.

Cultilene® Exact táblák: E táblák három különböző sűrűséggel készülnek (Exact I., Ecaxt II. és Exact Flora Rose) és sok éve folyamatosan nagyon népszerűek. Legtöbb versenytársunk tábláival megegyezően horizontális szálszerkezettel készülnek. A Cultilene Exact táblák előnye a nagyon homogén szerkezet, a versenytárs termékeknél magasabb sűrűségi értékek és a szigorú Cultilene minőség-management. Mint minden Cultilene termesztőtáblát, az Exact szériát is folyamatosan fejlesztik, beépítve a legújabb kutatási eredményeket.

Minden Cultilene tábla holland gyártmányú, UV stabil, fekete-fehér, Cultilene® logóval ellátott fóliában kerül leszállításra.

Cultilene® PH 2012-es szezontól: 2012-től már lehetőség van a táblákat kocka-hely kivágással (plant holes – PH) is rendelni. Ez esetben szaktanácsadónk – a megadott kockaszám és méret alapján – számítógépes programmal megtervezi a kockák legoptimálisabb elhelyezését, e tervet jóváhagyásra elküldi a megrendelőnek, majd a gyárban lévő lézeres vágósor ugyanezen terv alapján készíti el a táblákat. Így a hibázási lehetőség kizárt. A lézer pontos, nem károsodik a fólia, nem sérül a tábla, és a megrendelő jelentős munkaerőköltséget takarít meg vele.

Mivel minden termelőüzem és minden növény igénye más és más, ezért a Saint-Gobain Cultilene nagyon fontosnak tarja, hogy ügyfelei sokféle táblatípusból tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. A kiválasztásban természetesen nagy tapasztalatú szaktanácsadóink is rendelkezésre állnak.

Cultilene® Framework 2012-es szezontól: Tudjuk, milyen nehéz egy kertésznek minden szakmai feladatot 100%-os teljesítménnyel ellátni. Ezért próbálunk segíteni partnereinknek. 2012-től bevezettünk egy olyan új rendszert, ami jelentősen segít a közegválasztásban, annak kialakításában és kezelésében. Mivel a rendszer igen összetett, bővebb információval szaktanácsadóink tudnak szolgálni, akik a Cultilene after-sales szerviz keretében évente több alkalommal állnak tisztelt partnereink rendelkezésére, helyszíni szaktanácsadással.

A Saint-Gobain Cultilene kiemelten fontosnak tartja a szaktanácsadók rendkívül értékes és felelősségteljes munkájának segítését. Ezért a legjelentősebb Magyarországon tevékeny szaktanácsadókkal rendszeres kapcsolatban állunk, és igyekszünk őket minden termékünkről, új fejlesztésünkről informálni, hogy a lehető legjobb eredmény születhessen.

A CULTILENE® termesztőtáblák angol nyelvű ismertetője ide kattintva olvasható.

Köszönjük, hogy végigolvasták e sorokat. Reméljük, tudtunk vele segíteni.

Amennyiben bármilyen további kérdésük lenne, kérem forduljanak hozzánk bizalommal.


Dr. Lammel Kálmán

maxxima