A Cultilene EXXellent X-fibre® paplan a cég X-fibre® technológiájú paplancsaládjának második legnagyobb vízkapacitású tagja. A keresztszálas vagy X-fibre paplanokban - ellentétben a piacon lévő valamennyi más termékkel, ideértve a Cultilene Exact termékcsaládját is - a kőzetgyapot szálak térbeli 3D-s rácsszerkezetet alkotva, minden irányban futnak, így e termékben találhatók függőleges, vízszintes és átlósan futó kőzetgyapot szálak. A technológia nagyon korszerű - és a Saint-Gobain Cultilene BV. szabadalmi védelme miatt egyetlen versenytárs sem alkalmazhatja. (Volt rá ugyan egy próbálkozás, de versenytársunknak még a forgalomba hozatal előtt el kellett állnia a technológia alkalmazásától.)

Az X-fibre technológia számos előnyt kínál a hagyományos paplanokkal szemben:

- nagyobb reaktivitás - pontosabb szabályozhatóság;

- nagyobb oxigéntartó képesség;

- könnyebb út a gyökereknek - így a gyökerek a paplanon belül vannak, nem a szélein;

- rendkívül egyenletes szerkezet;

- nagy vízkapacitás - biztonság;

- nagyon jó EC kontroll.

A Cultilene EXXellent® termék kiválóságát mutatja két eset:

A 2012-es szezonban egy 8ha-os holland kertészetben eltörött a vízfőnyomócső, és nyáron fél napig nem kapott öntözést egy termő paradicsomállomány! A táblanedvesség lement 37-38%-ig. Ezután úgy sikerült - természetesen a növényállomány érzékenysége miatt kis lépésekben - visszaemelni a táblanedvességet, hogy két hét múlva már semmi nem látszott az állományon. Ezt nagyon kevés paplanon lehetett volna megcsinálni.

A 2012-es szezonban egy nagy magyar termelőnél közel 3,5 kg / m2 !! többletet sikerült elérni Cultilene EXXellent X-fibre® paplanon egy vetélytárs legkorszerűbb kőzetgyapot paplanjához képest, paradicsomnál, azonos fajtánál, teljesen azonos körülmények között, 1,5ha felületen.