NÖVÉNYVÉDŐ SZER ÚJDONSÁGOK, VÁLTOZÁSOK 2013-BAN 

Actara SC – A már jól ismert felszívódó rovarölő szer 2013-tól folyékony (szuszpenzió) formulációban elérhető. Felhasználható: alma, körte, birs, naspolya, cseresznye, Meggy, szilva, szőlő, szamóca, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka, cukkini, sárga-, görögdinnye fejes saláta, rukkola, galambbegysaláta, zöldbab, dohány, burgonya, dísznövény kultúrákban. Kiszerelések: 5 ml, 50 ml, 250 ml. Az 5 ml-nél nagyobb kiszerelések II. forgalmi kategóriás termékek.

Match 050 EC – Az engedélyokiratot meghosszabbították, így várhatóan 2013.-tól újra kapható.

Bi 58 EC, Danadim Progress – Minden dimetoát hatóanyagú növényvédő szer I. forgalmi kategóriába került, tehát csak növényorvosi vényre, vagy érvényes „fehér könyvvel” (növényvédő mérnöki , ill. növényorvosi végzettséggel) vásárolható.

Movento 100 SC – 2013-ban Magyarországon is forgalomba került a Bayer új fejlesztésű rovarölő szere. A spirotetramát hatóanyag felszívódik, és a floémtranszporton keresztül a növény minden részébe eljut, tehát nem csak csúcsirányba vándorol, mint a legtöbb felszívódó növényvédő szer. Főként a szúró-szívó szájszervű rovarokra hat, például a levéltetvek, tripszek, kabócák, szőlőgyökér-tetű (filoxéra), gyapjastetvek, molytetvek és pajzstetvek ellen. A kártevők zsírsav-bioszintézisét gátolja. Hatástartama néhány hét, egy vegetációs periódusban maximum kétszeri kijuttatása javasolt. Alkalmas a rezisztens kártevő populációk elleni hatékony védekezésre.

Zoom 110 SC – Szintén 2013-as újdonság volt egy új akaricid. Az etoxazol hatóanyag kontakt hatásmódú, az atkák tojásai, lárvái és nimfái ellen hatékony. A kifejlett alakok kevésbé érzékenyek a hatóanyaggal szemben, azonban a nőstények tojásrakása a szer hatása következtében gátolt.