florachem.hu háttérkép

NUTRICOTE® TOTAL termékismertető

Az Arysta cég NUTRICOTE® TOTAL (gyártó: Chisso-Asahi Fertilizers Co., Tokyo, Japan) termékcsaládja, amelyet 30 éve gyártanak és folyamatosan fejlesztenek a tokiói mérnökök. Ez a 100%-ban burkolt, szabályozott tápanyagleadású műtrágyacsalád sokféle összetételben és hatástartammal készül. A NUTRICOTE® TOTAL termékek elsősorban az amerikai, az ázsiai és az ausztrál piacokon ismertek, e piacokon az Everris cég Osmocote termékei mellett a legelterjedtebbek. A széles kínálatból Európába a 3-4, 5-6, 8-9 és 12-14 hónapos 15-09-10+2MgO+m.e. és 10-10-18+2MgO+m.e. összetételű típusokat hozza az Arysta. A Nutricote® Total különleges polymer burkolatával tűnik ki vetélytársai közül, melynek nem vastagságával (mint például a gyantaburkolatú műtrágyáknál), hanem eltérő összetételével szabályozható a termék hatástartama. E burkolat rendkívül ellenálló a fizikai (mechanikus és hő) hatásokkal szemben. A polymer burkolat kiürülés után lebomlik, így a környezetre nem ártalmas.

Természetesen a Nutricote® Total termékeknél is minden makro- és mikroelem a burkolaton belül van. Ez azért fontos, mivel több versenytársnál a mikroelemeket csak a burkolatra viszik fel, így ezek nagyon gyorsan feltáródnak, és ezután már csak egy tartós hatású NPK műtrágyánk maradt. Ez nem túl célravezető. A Nutricote® Total termékek makro- és mikroelemtartalma is folyamatosan, azonos idő alatt táródik fel, így a növény folyamatosan optimális tápanyagösszetételt kap.

Nagyon fontos előnye a Nutricote® Total  termékcsaládnak a japán minőségfilozófia - amit mindannyian jól ismerünk - és az ebből adódó gyártási precizitás. Szerencsére Japán még azon kevés országok egyike, ahol komolyan veszik a személyi felelősséget, és a munkahelyhez való lojalitást. Minden gyártásból mintát vesznek, és azt mind fizikai, mind kémiai szempontokból ellenőrzik. (külön vizsgálják a burkolat tulajdonságait és a hatóanyagtartalmat) A mintát természetesen tárolják, így minden tétel minősége akár visszamenőleg is ellenőrizhető a gyárban.

Pár gondolat a Nutricote® Total (és a többi burkolt műtrágya) alkalmazásáról:

A szabályozott tápanyagleadású műtrágyák (pl.: Nutricote® Total) legnagyobb előnyei, hogy folyamatosan alacsony EC érték mellett, (megfelelő alkalmazás mellett) mindig a növény igényeihez igazodó, folyamatos, biztonságos tápanyagforrást jelentenek. (hiszen csak a közeghőmérséklet befolyásolja a tápanyagok feltáródását, ugyanakkor a növény tápanyagigénye is e görbe mentén mozog) Az egyetlen, ami fontos, hogy a hőmérséklet emelkedésével arányosan emeljünk az öntözési dózisokon, elkerülve az EC emelkedését. (bár ezt minden profi kertész tudja)

Alapvetés, hogy a kálium-túlsúlyos típusokat inkább a virágzó növényekhez, a nitrogén-túlsúlyosakat a levéldísznövényekhez és a faiskolai alkalmazáshoz fejlesztették ki. Ehhez igazították minden termék mikroelemszintjét is. (mivel a faiskolai termesztésben a burkolt műtrágyát jellemzően ritkábban egészítik ki tápoldatozással, így ezen növények mikroelem-forrása kizárólag a burkolt műtrágya - ezért magasabb minden termékcsaládnál a nitrogén-túlsúlyos termékek mikroelemtartalma) A dózisok kultúrától függően 2 és 5 gramm / liter közeg között vannak. Ennél pontosabb adagolást, csak a termesztett növény tápanyagigénye (és annak dinamikája), az alkalmazott közeg tápanyagtartalma, az ültetés időpontja, a termesztési időszak alat várható időjárási (hőmérsékleti) viszonyok, és kiegészítő tápoldatozás alkalmazása / illetve annak mértékének figyelembe vételével javasolhatunk. Ebben természetesen a FLORACHEM munkatársai szívesen segítenek.

Fontos azonban kitérni arra, hogy a hollandnál lényegesen szélsőségesebb és egyben kiszámíthatatlanabb magyarországi időjárásnál érdemes (elsősorban a cserepes és konténeres kultúrákban) a burkolt műtrágya dózisát a gyártók által javasoltnál alacsonyabban meghatározni, és a vízoldható műtrágyákat (Fertiplant, Peters Professional, Peters Excel, Ferty MEGA, Universol, Kristalon) jelentősebb mértékben alkalmazni. Konkrét technológiáért, kérjük forduljon munkatársainkhoz.

Az összes Nutricote® Total termék (és valamennyi szabályozott tápanyagleadású műtrágya) teljes makro- és mikroelem összetétele megtalálható a Műtrágyák manüpontban. A termékcsalád termékinformációs lapját és listaárait IDE kattintva olvashatják. A német nyelvű katalógust ITT tölthetik le.

Köszönjük Figyelmüket!